Tatra mocne

Lengyel barátaink főzete a maga hét százalékos alkoholtartalmával, és a címkén látható önjelölt Indiana Jonest nem Bogaty Smak-nak hívják. Először én is azt hittem, de gazdag ízvilágot jelent, illetve a mocne pedig erőset.
A sörfőzdére vonatkozó kutatásaim nem hoztak kristálytiszta megoldást és a leírást megszakító képek között ott lesz a hát címkéje. Azon öt főzde neve olvasható akik mind a grupazywiec égisze alá tartoznak, de létezik a Tatra hivatalos oldala is kettő főzettel. A hol főzik kérdésre nem tudok választ adni.
Ha már Żywiec akkor a 117. kupak alól már kiittam egy főzetüket aminek kupakja és címkéje írásom végén megtekinthető.

Habjának  múlásával egyidejűleg kap egy intenzív savany kíséretet az illatképe, illetve ekkor még csak egy tompa malátázottság a társa. A hab illanását követően ugyan marad egy csekély savany érzet, de közepesen erős édes gondolatok kezdenek uralkodni az élesedő maláta mögött. A malátát illetően nem kínál markáns jegyeket, ellenben jól értelmezhető finom tálalását mutatja gabonás, magvas tételének. Az idő múlásával kissé fokozódik az édes hatása, de nem számottevő módon. Végezetül illatának egységére alig van kihatással a komló fakó játéka.




Tiszta átlátható testét öleli a pohár mely ódon arany színezetet visel. Habtakarója hófehér és csak lassan múlik.



Kellemes töltetű szénsav csekély savassággal, ami édesebb gondolatok mentén múlik. Elsőként az árpamaláta közepes intenzitású ízvilága lép elő, tompa mód hivatkozva gabonás érzetére.


Mellette próbálja megnyitni száraz magvas jegyeinek a tárházát is, de egyrészt az alkohol érzete és másrészt a kukorica íz köszön be a kortykép lefolyásába.

 

A hét százalék nem tűnhet magas számnak, de kissé élces mivoltával keresztül húz érdemi ízek tálalását. A kukorica már komolyabb ráhatással rombol kesernyésnek érződő ízével és így kettőjük ténykedése nem segít.


A korai édes aláfestés kitartotta magát és elkezdett fokozódni középszerű hatásával, majd megőrizve ezen tartományát végig is kísér. Közben az alkohol bélyege alig kopik még a kukorica megmarad.


Végjátéka szállítja a maláta ébredező vonásait küzdve a már olvasott tényekkel, nélkülözve a komló keserűjét. Múlása csak lassan kopik.



Fémfedője a 411. helyen őrzi koránt sem kellemes ízvilágát.



A képek zárásául a bevezetőben említett Żywiec kupakja majd címkéje következzen.





A folytatás is közeleg.

Árpamaláta, komló, kukorica, glükózszirup, élesztő.
7.0% V/V
0.5L
Lengyelország

Arcyksiążęcy Browar w Żywcu
ul. Browarna 88
34-300 Żywiec
















Megjegyzések