Yeast Side SUISIDE barley wine

Az élet szépsége, hogy az első főzetüket amit betűkkel és pixelekkel keretezek azt a 001-es sorszám kíséri. A hétnek hétfőjén érkeztem a Bakelitbeer üzletébe, mert a barátaimhoz tartva gondoltam viszek pár üvegbe csomagolt toroksimogatót. Balázs állt a pult mögött a boss, ő hívta fel a figyelmem a frissen érkezett  Yeast Side brewery sorszámozott főzeteire, amivel a világháló több pontján már találkoztam. Élőben látva az olvasható számkombinációt tartani kellett az állam, tudatában a 120 darabos tételnek. Azonnal fizettem a megfelelő mennyiségű Huffok táborával még mindig pufferelve, hogy sörimádatom egy ilyen kuriózum szatyorba csomagolt csodájával távozott.
A sörfőzde Jászapáti területén található és a 2017-es esztendőben kezdte meg működését. Ikonikus falai között korábban is egy főzde működött Lados néven ami a 1993-as évben alakult.
Napjainkban továbbra is a Lados család égisze alatt üzemel, újragondolva a sör főzésének kisüzemi folyamát annak új hullámos üstfoglalóival.
A történet teljes jogú tagjaként meg kell említenem a Gemenc whiskey ízfokozó hordóját.

Gazdagon összetett illatát engedi a pohár fölé édeskésen meghatározott irányával. A hordó testessége a benne érlelt whiskyvel, illetve a kandírozott gyümölcsök dominálnak és fuzionálnak pazar egységet lebegtetve. Intenzitásukat tekintve kissé túl lépek a könnyed elegancián finom érzetként kibontakozva, csupán az édes felhang alkalmaz éles jegyeket. Az árpamaláta hatása beleolvad a már említett trió vezényletébe, ködösen tálalva gabonás tételét. A komló keserűje alul maradva nem szállít érdemi megnyilvánulást.




Pohárban foglalt teste erősen opálos fakó barna árnyalatokkal színezve. Habtakarója tört fehér csekély világos barna ködöléssel mely épülését követően sietve távozik.



Könnyed kimért szénsav majd enyhén éles savasság amit az alkohol 11 százalékos érzete is aktivál. Ebből lép elő a whisky intenzív, a teljes kortyot végig kísérő klasszikus ízvilága, enyhülni nem akaró kitartással.


A hordó nyújtotta fás, csekély füstösség abszolút íztámogatása a kortykép folyamán is megmutatkozik enyhébb jelenlétével.


Aztán illatához hűen ízében is tartja az édes gondolatok irányát, de itt már a whiskyvel karöltve egy szinten folynak. Ezen édesség a korty második felében éri el a stabilitását érett gyümölcsös, furcsa mód kissé cukros illúzióként.


Az árpamaláta komló páros ténykedéséből az először említett ad némi életjelet  kopottas, gabonás jellemével.


 Összegezve a whisky színezi a történetet édes alapokra épülve gyümölcsös felhangokkal ékesítve pazar fúziókkal kényeztetve. Végjátéka még simít magán a kontúrok homályosításával, és a messzi távolba kísér ízvilágával múlni alig akaró toroksimogatásával.










A folytatás tükrében több főzet került a hűtő sötét ölelésébe.

Árpamaláta, komló, kandírozott gyümölcskocka, élesztő.
11% V/V
0.33L
Magyarország

Yeast Side brewery
5130 Jászapáti, Kossut út 28








 

Megjegyzések