Žatecký Sedmý schod

Egy mára már klasszikussá vált film főszereplője bizonyos Pavek úr, vagyis Marian Labuda alakítása tette örök hitté a hetedik lépcsőt. Jiři Menzel 1985-ös filmjében a már említett Pavek úr mindig a pince hetedik lépcsőjére tette a fogyasztásra váró söröket, mondván ott éri el a kívánt hőmérséklet kellő fokát. Egy a közelmúlt reprezentatív felmérésében a csehek mintegy ötven százaléka még mindig kitart a hetedik lépcső használata mellett.
A Zatecky pivovar főzete a méltán híres Žatecký komlóval fűszerezte ezen üvegtöltetét csak úgy mint minden sörét, de itt nem spóroltak ízének és illatának sokaságával.

Kezdetnek fakó savany alapon az árpamaláta mutatkozik meg hol hatását tekintve ködös gabonás érzetét kínálja. Közben könnyed karamellás aláfestés mentén édesebb gondolatok is érkeznek. A komló valóban ad jól érezhető keser jegyeket, kerülve a dominancia lehetőségét. Majd finom fúziókba bocsátkozik, kellemesen azonosulva a többi tétel egységével.






Testének látványa sötét, ódon arany színezetű annak tiszta áttekinthető pohárfoglalásával. Habtakarója szép egységes látvány alig tört fehér színével, mely világos barna árnyalatokkal ékesített.  Tartása csak lassan illan.


Bőséges szénsav és finoman lekerekített savassága indít. Közben már bontakozó kopottas karamell, illetve enyhe malátázottság formálódik.


Illatával ellentétben ízvilágában már él a domináló szerep körével a komló keser világa. Könnyed frissítő összképet produkál, nem túl buzgó jegyeivel kis mértékben élesedő karamellás támogatás mellett.


Ennek ellenére a kortykép szerves részét képezi a maláta teljes ízspektrumával a maga gabonás és száraz magvas érzetével, a korty második felére aktiválva teljességét.


Végjátéka széles kényeztetést prezentál a komló kitartó vezénylete tükrében gazdag fúziókkal ékesítve, majd múlása is hozza ezek ízképzeteit messzire kísérve.







Fémsapkáját a 413. helyen emelte fel és tette a keret ölelésébe.



 Folytatásnak maradok a sörgyár kínálta egyik főzeténél.

Árpamaláta ( Pilsen, Bajor, Karamell ), komló ( Žatecký poloraný červeňák, Premiant, Sládek, Vital, Rubín, Kazbek ), élesztő.
5.5% V/V
0.5L
Csehorzság

Žatecký pivovar, spol. s r.o.
Žižkovo náměstí 81
438 01 Žatec

Megjegyzések