Põhjala szechuan bänger

A Pöhjala 2011-ben Észtország Tallin nevezetű városában kezdte a sörvilágra abszolút meghatározó munkásságát. Négy sörfőzde fúziójához csatlakozott Chris Pilkington, néhány évnyi Brewdog tapasztalattal. Első főzetüket a 2013-as esztendőben dobták a piacra Imperial Baltic Portert néven.
Személyem már több ízben élvezte üvegtölteteik toroksimogató mivoltát, de a keretek ölelésébe eddig csupán ketten kerültek be a megegyező kupakokból adódóan. Utána néztem és három a számuk amiket itthon már pohárba töltöttem és a lementett címkéit az írás végén mutatom is.  
A fogyasztás közepette láttam meg az üvegre nyomott dupla kupak látványát, valamilyen úton, de dupla kupak zárja a főzetet. 

A gyömbér a csillagánizs és a szecsuáni bors frissítő, fűszeres fúziói mesélnek édeskés felhangok kíséretében éles, aktívan gazadag illatot prezentálva. Érdekes módon a maláták klasszikus gabonás világai is kiérződnek, ébredező csokoládés, illetve kávés kísérettel. Az illatok sokaságának tudható be azon gyümölcsös illúzió, ami érett, édes szilvás és meggyes mivoltukkal csatlakoznak, kissé ködös érzetként. Végezetül a komló elvész és nem képes ezen tömegben érdemi illatokat szállítani. 





Pohárban ölelt teste erősen krémes, sűrű állagú és nagyon fekete színezetű. Habtakarója barnás árnyalatokkal színezett szép kiállású, mely csak lassan illan. 



Bőséges szénsavat enged a korty kezdetébe sűrű testességgel és intenzív, de rövid hatásfokú savassággal. Már pezsgésével egyidejűleg belépő markáns és fűszeres jegyek tornyosulnak, lassan és fokozatosan édesebb irányba kanyarodva.


A tíz százalék fölötti alkohol hatását ilyenkor már rég meg szoktam említeni, de nem hordoz karcos tételeket, inkább az édes "kanalas gyógyszer" érzetét kínálja. A maláták az íz lefolyásában is jelen lévő hatások, komoly erőket mozgósítva. 



Egyaránt hozzák gabonás, illetve száraz magvas érdemeiket, körítve azt is felbukkanó gyümölcsös illúziókkal melyek már nem tipikus adott gyümölcsökre leosztható érdemekkel, de abszolút érett, édes ízekkel érkeznek egy biztosan említhető tétellel, a mazsolával.


A tea számomra nem igazán nyitotta meg kaput, de ennek ellenére folytatása még mindig nyújt új, frissen érkező érdemi hatásokat. Ilyen az étcsokoládé enyhébb ráhatása karöltve a kávé szintén óvatosabb gondolataival. 



Összességét megértendő, az eddig olvasott sorok szereplői nem csupán ideig kitartott ízek és a rá következő pillanatban már múlnak, hanem mindannyian végig kísérnek változó intenzitással.


Ennek a tükrében a fúziók kimeríthetetlen tárházát töltöttem a pohárba a végtelen kényeztetést kiszabadítva, viszont a komló keser valóságától mentesen. Végjátéka simít magán kiemelve az étcsokoládét kávés színezettel, krémes struktúrával ékesítve.


Múlása tartja az íz orgiák kopni nem akaró kíséret.






A bevezetés utolsó soraiban említett dupla kupak montázsa következzen.


Aztán az említett címkék amiket itthon töltöttem a poharamba.




Az ominózus Pöhjala főzete a második keret 415. helyére adta kupakját, de elsőként a másik kettő fémfedő elhelyezkedésének látványa következzen.

A 107. helyen a Baltic porter kupakja.

A 224. a Virmalised.



A folytatás már a hűtőben.

Árpamaláta ( Pale malt, Munich malt, Carafa 2 Special, Special B, Chocolate malt, Cara 300, Oats, Chocolate rye ) komló ( Magnum ), Szecsuáni bors, csillagánizs, gyömbér, Pu'erh tea. 
12.5% V/V
0.33L
Észtország

Põhjala Brewing AS
Peetri 5
10415 Tallinn
Estonia



 

Megjegyzések