Poppels Russian Imperial Stout

A Balti-tengert ölelő országok közül már csak Svédország hiányzott a kupakok nemzetiségéből. A Poppels brewery 2012-ben kezdte meg a sörfőzést Svédország Jonsered városában. 

Illatának vonalvezetése könnyed savany irány mentén zajlik maga köré társítva a többi hatást. Nincsenek intenzíven kiugró illatjegyek, de egy kettős a kávé és étcsokoládé párosa mindenkin túl nő édeskés, kesernyés kereteikkel. Szorosan mögöttük a pörkölés száraz magvas jelleme vegyül a maláták hasonló érzeteivel. Három fajtája került az üstbe az árpa a búza, illetve rozs maláta, közülük a búza dominál leginkább. A komló önállóan nem mutatkozik meg, de a kávé kesernyéssége hordoz némi komlós illúziót ezáltal kínálva frissítő aláfestést. Az összességhez hozzá tartoznak az édes gondolatok is, de kopottas árnyékként húzódnak a háttérbe csekély gyümölcsös támogatással.


Pohárral ölelt fekete testén mély vörös árnyalatok is mutatkoznak, illetve állagát tekintve krémes struktúrát ölt. Habtakarója világos barna színezetű szép felépítésű és igen kitartó, csak lassan illan.   



A korty nyitánya krémes selymes és simogató szénsavval telített éles, de sietve távozó savassággal. Az ízek már a pezsgésen belül megjelennek és illatához hasonlóan a kávé a kortyképben is markáns tételnek bizonyul.


Közben marad egy enyhe savasság amit produkálhat a kávé a pörkölés és vagy az ízek mögé bújt szénsav múlása. Ennek köszönhetően összessége kerüli a tömény hatásokat könnyed, friss egységet tálalva még annak a tudatában is, hogy imperial stout.


A kávét megemlítő sornál kezdtek ébredezni a maláták és az azóta eltelt idő alatt szélesre nyitották ízviláguk spektrumát. Klasszikus gabonás, de az árpa fakó és inkább itt is a búza említhető érdemi hatásként.


Ezen a ponton kezdenek kiegyenlítődni az ízek élesebb határai és kissé fokozódó édesség mentén belép az étcsokoládé vékony kísérete egy elenyésző karamell társaságában. Az alkohol magasabb tartománya alig van kihatással ízvilágára kerülve karcos módozatát és édes produkciót mutat.


Végjátéka a sör típusához mérten már sokkal karakteresebb, másrészt a fúziók ködös gyümölcsösséget is kínálnak mentesen a komló keserűségétől. Múlását a végtelenbe húzza alig fakuló ízeivel.






A 417. kupakként állt a sorba.


Folytatás már a hűtőben.

Árpamaláta, búzamaláta, rozsmaláta, komló, élesztő.
9.5%V/V
0.33L
Svédország

Kanalstårket 5
SE-433 76 Jonsered
Poppels Bryggeri AB



Megjegyzések