Shipyard american ipa

A Shipyard beer egy az észak amerikai kontinensen alapított sörfőzde a Maine állambeli Portlandben és 1992-től léteznek. A receptúrák megalkotását egy bizonyos Alan Pugsley sörfőző mester készíti, aki a dupla kontinens északi régiójának az egyik legelismertebb és talán legbefolyásosabb sörkészítője. Nevéhez megannyi főzde és recept kötődik, illetve személye kapcsán van az angol érdekeltség a történetben, ugyan is brit születésű aki az amerikai álmokat kergetve ott találta meg számításait sörbe álmodva. Az álmok hazai megvalósítását a Marstons brewery angliai egysége szállítja, együtt működve az amerikai főzdével.
A kutatások megint rámutattak, hogy ittam már onnan sört melynek csupán a kupakját tudom megmutatni írásom végén.

Könnyed komló keserű és valamelyest aktívabb citrusos jegyek kezdik, majd az utóbbi ködös grapefruit vezényletét mutatja. A komló(k) ellenére illatképe erős édes érzetet kínál, melyek részbeni forrása a maláták. Ezen párosból kiemelném a búzamaláta tevékenységét klasszikus gabonás mivoltával, határozottan édeskés jegyeivel élve, csipet savany kíséretével. Aztán a fúziók gyümölcsös gondolatai mentesen a déli iránytól, illetve csekély mértékű karamellás támogatás is megmutatkozik.





Testének pohárba töltött látványa mély tónusú arany színezetű és tiszta átlátható. Habfedője kevésbé tartós, de nem sietős az illanása a maga hófehér színével.



 
Bőségesre szabott szénsav savas lecsengés nélkül és már keserű érzettel. A komló korai nyitánya eleinte visszafogott ám érdemi keserűsséget tálal, csak a korty második felére emeli intenzitását, már markáns keserűsséget adva.


Édes jegyek vagy egyáltalán malátás hatásoknak szinte alig van nyoma. Homályos produkció mentén nem egyértelmű, hogy melyik maláta próbál nyilatkozni széthullott, részekben megmutatkozó gabonás elmosódásával.


Közben a kortykép szerves része egy vékony savanykás kíséret, fokozva az amúgy is üdítő érzetet.
Elvonatkoztatva a komló keserűjétől, citrusos világa éles grapefruitos tételeket vonultat enyhe mandarinos aláfestéssel, lényegében mint a komló, markánsan keserű.


 Az ízvilág felépülésében szépen fokozatosan érik el maximumukat, de fúziójuk közel ámokfutást eredményez keserű egyesülésükkel a végjátékhoz érve. Majd végjátéka elenyésző módon emel édes leiratán továbbra is tartva a keserű dominanciát.


Távozása messzire kísér múlni nem akaró keser világával.


A bevezetésben említett sör a Pedigree amit a 173. főzetként töltöttem a poharamba és a címkéjét semmilyen módon nem tudtam lehúzni az üvegről.





Már csak egy kupak és az ötödik sor is véget ér a második keret ölelésében.


A folytatást egy ízig vérig angol fogja megtestesíteni.

Árpamaláta, búzamaláta, komló, élesztő.
5.0%V/V
0.5L
Nagy Britannia

Marston's House, Brewery Road, Wolverhampton WV1 4JT
 




Megjegyzések