Straffe Hendrik

A belgiumi Brugge városi levéltár első említése a sörgyárat illetően, az 1546. esztendőben íródik. A mai napig családi tulajdonban lévő  Brouwerij De Halve Maan főzde ominózus söre az 1981. évben látta meg a napvilágot, 88-ban egy másik főzde tulajdonába került a sör főzési joga és majd csak 2008-ban került vissza a város falai közé. Testét egy vad élesztő törzs a Brettanomyces kelti életre és palackba kerülését követően a főzde pincéjében érlelik három hónapig. Ezen időszakban fejti ki érdemi hatását és biztosít többrétű karaktert a sörnek. 
A bontását követően nehezen is tudtam eligazodni mint illatában mint ízében. Az élesztő mind a kettő spektrumában domináló szerepet tölt be, illetve több rétű illúzióval ruházza fel. A gyümölcsök, virágok mellett elég intenzív pezsgős érzetet biztosít. 

Kissé élesztős nyitányát követően édesebb irányt vesz ködös gyümölcsös érzetével. A barackot tudnám megemlíteni a legintenzívebben megmutatkozó gyümölcsként, illetve magasabb alkohol százaléka is táplálja az édesedő egységét csekély, karcos jelenével. A maláta alig tud érdemi jegyeket biztosítani az illatkép számára, csupán halovány mód tálalja klasszikus gabonás hatását. A komló munkásságát meg sem tudom említeni, ellenben az illata egyre inkább a pezsgőre emlékeztet óvatosan szúrós világával. A gyümölcsösség stagnálása mellé érkeznek fűszeres aláfestések is visszafogott mondandójukkal. 



Kitöltött teste erősen opálos színében pedig rozsda, illetve borostyán árnyalatokkal ékesített. Habfedője hófehér színű közepesen sűrű felépítésű melynek múlása sietős. 




Nagyon sűrű szénsav éles savassággal melyek hatását tetőzi a korán beköszönő élesztő ízvilága is. Majd a felmentő a kortyképben már élesebb kontúrokkal megjelenő maláta.


Érzete még most is kiforratlan, de igyekszik ellensúlyozni a pezsgős rokonságot idéző kezdetet.
Aztán a gyümölcsösség érkezésével ami ismételten ködös gondolatokat tálal, kiérződik némi édesség is a korty lefolyásában.


 Az alkohol kilenc százaléka csak rányomja bélyegét és csekély karcosságot ad a kortyoknak, majd
 ilyen közegben a komlónak esélye sincsen megmutatni keser jegyeit.



A korty második felére halványulnak a gyümölcsösség hatásai társulva egy fakó fűszeres kísérettel, majd végjátéka engedve az idő múlásának és kissé emelve a hőmérsékletén, kilométerekkel simább összképet szállít.  


Semmi karcosság az élesztő is visszahúzódik és fokozódó édesség telít. Viszont lényegében nem tisztázott ízek elmosódott egyvelege érződik amit nem tart ki sokáig és gyorsan fakulva múlnak.






 A 416. kupak.



Folytatásnak egy svéd főzet érkezik.

Árpamaláta, komló, élesztő.
9.0% V/V
0.33L
Belgium

Brouwerij De Halve Maan - Brugge
Walplein 26
8000 Brugge

Megjegyzések