Szent András sörfőzde OGRE pilsner

A Szentandrás sörfőzde vissza vissza térő alanya a sörfogyasztó szenvedélyemnek és sorolnám is a már bontott termékeiket. Elsőként a Nyúlon innen töltötte a poharam majd követte a Nyúlon túl, utánuk érkezett a Arany hordó jubileumi főzete és végezetül az Esthajnal tavalyi szériája majd a mai nappal az Ogre pilsner.
A történelmük is kíván pár sort röviden megfogalmazva hiszen az 1993-as évtől készítik kiváló söreiket amiből már több tétel nyert elismerést mind hazai mind külföldi megmérettetéseken, illetve az év sörfőzdéje díjjal is büszkélkedhetnek. A helyszín pedig Békésszentandrás városa, ahonnan a nevük is ered.
Az ominózus főzet megalkotásában aktív szerepet vállalt a hazai sör kultúra egyik oszlopos tagja, bizonyos Ogre úr, vagyis Marosvári László.

Még múló habján keresztül is erős malátás illatjegyek érződnek, aztán leülését követően már markáns mód kínálja gazdag, gabonás világát, kíséretként állítva könnyedebb magvas gondolatait. A maláta, illetve a sör édesebb irányultsága viszont enyhébb, sőt, van egy intenzívnek mondható savany aláfestése abszolút üdítő jelleggel. A komló keserűje sem feszegeti az illatkép egységét csekély mértékű kibontakozásával, de frissít és élénkít összességén.





Pohárba töltve is tiszta és áttekinthető ódon arany színezetével. Habfedőjének sűrű tartása csak lassan illan hófehér színével.



Bőségesre hangolt szénsavas pezsgését alig követi savasság és már itt megmutatkozik a maláta ízvilága. A korty korai szakaszán még enyhe az érzete aztán kerülve a fokozatosságot élesedik ízvilága.


Kellemes jól fogyasztható kontúrok mentén kínálja klasszikus jegyeit telt, gabonás, és óvatosabb magvas jellemzőivel. Az édesebb hatások a háttérbe szorulnak, de finom kontrasztos aláfestést kínálnak.



A kortykép stabil részét képezi az illatával kapcsolatban már említést nyert savanykás tétel, ismételten nagyratörő hatása ami igazán könnyűvé és frissítővé teszi.


Ezen érzetén a komlók is emelnek kissé homályos jelenlétükkel szépen ívelt keserűsséget adva. Végjátékában a maláta szélesebb spektruma kezd dominálni, de összessége megtartja üdítő jellemét finomabb kortyérzetet felállítva.


Múlása ugyanezt produkálva messzire kísér kitartó ízeivel.







Végezetül a jelen helyzet látványa.


A folytatás hamarosan elengedi kupakját.

Árpamaláta ( Pilseni ), komló ( Hallertau Perle, Zatecky Saazer ), élesztő.
5.6%V/V
0.5L
Magyarország



Megjegyzések