Vaskakas sörfőzde Charlatan belga dubbel

A Vaskakas söreivel már több ízben találkoztam, de sohasem itthon, viszont most eljött az idő és a belga főzetüket megbontom. Azt, hogy ezt megtehetem s bárki más is Vida Norbert számára tartozunk köszönettel aki, a 2016-os évben Győrújbaráton nyitotta meg a sörfőzdét családi vállalkozásként. Napjainkban öt főzetet kínálnak melyből már mindegyik nyert valamilyen elismerést.

A belga sörök illatában sokszor érződik némi és vagy fokozott élces, talán élesztős hatás ami most is jelen lévő tétel a maga enyhe, ezáltal frissítő mivoltával. Ennek ellenére inkább óvatos édes érzet mentén halad illata amit nem csupán a malátákhoz kötnék. A maláták játéka beállt a már említett élces, illetve édes hatások közé könnyed gabonás világával. Végül a fúziók telt gyümölcsös illatjegyeket és csekély illatos virágokat szállítanak a komló érdemi megnyilvánulásától mentesen.





Pohárral ölelt teste erősen opálos szűretlenségéből adódóan ami erős, bordós árnyalatokat mutat. Habtakarója kis mértékben tört fehér ködös, sötét tónusokkal és sietős illanással.


Kimért simogató szénsav alig mutatkozó savassággal enged egy jellemzően édeskés felépítésű ízvilágba. Abszolút követi a jellegzetes belga irányt elengedve az alkohol olykor már bántó mivoltát.


A maláták hatása kezdetben csak gabonás ízeik csekély érzetére támaszkodnak, majd a korty lefolyásának második felére hozzák meg magvas gondolataikat óvatos, ám érdemi fokozódását.


Viszont ízvilágának teltségét ismételten a fúziók és az általuk szállított illúziók adják meg. A gyümölcsösség stabil kísérete fokozza az édes érett ízeket, mely mögött finoman és üdítő módon megfér egy savanykás aláfestés.

 
Mindezzel vegyül a komló fel fel bukkanó keserű érzete kopottas jelenével, illetve visszakanyarodva az édes tételek említéséhez egy cukrászati remekmű is körvonalazódik a maga süteményes jegyeivel.


Végjátéka masszív és tartja az olvasott sorok ízeinek sokaságát finoman tompítva a kontúrokon, végezetül múlása csak lassan engedi ízeit távozni.

A címke háttere is szépen kidolgozott.

 A kupakja nyomtatástól mentes, de gyönyörű bordó színével bekerül a keret ölelésébe és nem ő lesz az első ilyen fémfedő. Pontosan a 6. ilyen kupak akik vagy színükkel vagy az alájuk zárt ízvilágukkal kerültek a sorokba.




A címkén szereplő személyek következnek közeli képeken.





Végezetül a második keret jelen helyzetének az ábrázolása s így már 422 kupak sorakozik.


Árpamaláták, komló, kandiscukor, élesztő.
6.5%V/V
0.33L
Magyarország

Vaskakas és társa Kft.
9081 Győrújbarát, László u. 91.


Megjegyzések