Bakunin Brewery & Monyo Brewery The Usual Suspects Almond Barley Wine

A kollaboráció képviseletében a hazai főzde a Monyo Brewery, illetve a lett oldalról a Bakunin Brewery. Írásom első sorban megemlíti Alexander Romanenko, Jurin Mitin és Vladimir Naumkin nevét akik megalapították a Bakunin sörfőzdét és mertek nagyot álmodni. A dizájn és vizualitás az abszolút megfogott számolva azzal, hogy csupán ez az egyetlen sör amit kóstolhattam munkásságuk által ami 2013-ban kezdődött. A névválasztást bizonyos Mihail Alexandrovich Bakunin személye eredményezte orosz forradalmi anarchista és a kollektivista anarchizmus alapítója. Ő az anarchizmus legbefolyásosabb figurái közé tartozik, és a társadalmi anarchista hagyomány egyik fő alapítója. Bakunin hatalmas presztízse, mint aktivista, az egyik leghíresebb ideológusává tette őt Európában, jelentős befolyást szerezve a radikálisok körében Oroszországban és Európában. A Monyó vonatkozásában már számtalan főzetet töltöttem pohárba a szintén három személyt számláló megalakulásukat követően. Név szerint Pein Ádám, Németh Antal s Elek Zoltán, akik szint úgy mertek nagyot álmodni és üvegbe tölteni vízióikat. 

 A mandula ugyan kiérződik, de inkább a fúziók feszegetik illatát szinte méz édes közegben. Mindez kissé boros irányt kínálva érződik csekély komló keserűvel megtámogatva, illetve szintén csekély mértékű malátás aláfestéssel. Klasszikus produkciót nyújt gabonás jegyeivel és száraz magvas jellemével. Édes jegyei szirupos egységet öltenek vékony savany árnyék kíséretében enyhe alkoholos aláfestéssel és több, ködös tétellel. Ilyen a karamell az apró édes cukorkák és a pezsgős érzete. 





Mély bronzvörös testét öleli a pohár opálos látványával telítve, melyet sötétebb árnyalatainak köszönhet. Habfedője alig akart felkúszni az üveg karimáig sietős múlást produkálva fakó barna színezetével. 




Mérsékelt töltetű szénsavát nagyon erős pezsgős savasság követi.  A kortykép a kezdetétől édeskés vonalvezetésű és ízvilága illatával ellentétben már élesebb kontúrokkal tálalja a mandula ízét, lassan fokozódó hatásával csak  a végére tetőző magvas, kissé keserű hatásával.



Közben van egy kiugró édes tétel a maga összetett érzetével, mely hordozza a méz, az érett gyümölcsök, a karamell szirupos egységét, óvatosan karcos alkohol hatásával vegyítve és csak zárójelben említve, olyan kanalas gyógyszer ami csak dicsérő érdemet hordoz.


A maláta munkássága elenyésző, produktuma ködös, élek nélküli háttérszerep gabonás gondolataival. Viszont örök barátja a komló a kortykép végét igyekszik keseríteni markánsabb mód, aktív résztvevőként téve mindezt.


Majd mondhatni két ellentétes hatás összefogása ragasztja a kortyot a torkomra, a nagyon édes és a keserű enyves, ragaszkodó folyama. Végezetül meg említendő a fúziók kölcsönözte illúziók szerte ágazó ízei.


A szilva vezénylete a gyümölcsösség terén, a karamell és étcsokoládé, illetve a bor és a pezsgő kihatása. Végjátéka némileg tompít édes menetén a már keser dominancia tükrében és a mandula kibontakozó ízével, így testes ízvilágával a végtelenbe kísér.






 A 427. fémfedőként írja be magát Kupak történelmébe, melyről egy kis részletet is mutatok több Monyos koronazárral.




Folytatásnak két lehetőségem van, kelet és vagy nyugat főzetei. Hamarosan nyitom valamelyiket.....

Árpamaláta, komló, mandula, élesztő. 
10.5% V/V
0.5L
Lettország.

Monyo Brewing Kft 
1106 Budapest, Maglódi út47

Bakunin Brewery
Shvetosva Street d. 41, of 413, St Petersburg, Russia 198095


Megjegyzések