Tempest Brewing Co. Marmalade on rye imperial ipa

Történelmük az 1990-es esztendőik vezethető vissza, de érdemi munkásságuk a 2010-es évtől kóstolható. Sörrel kapcsolatos vízióik Kanadában, Új Zélandon és Skóciában öltöttek testet, lassan révbe érve a skót föld eső mosta zöld mivoltába. A  Tempest brewing Co. hivatalos oldalán részletesebb leírással olvasható múltjuk és jelenük illetve, szortimentjük teljes skálája.
Aztán a marmelád megértése ami különleges eset, ugyanis a hagyományos elnevezést az EU-ban adminisztrációs eszközökkel kisajátították. Így a jelenleg hazánkban is érvényben lévő szabályok szerint ez a név csakis a citrusfélékből, egészen pontosan a belőlük nyert velőből, léből, vizes kivonatból illetve, héjból készült gyümölcskészítményeket illeti meg. Ez így ebben a formában nem dzsem nem zselé és nem is lekvár.

Karakteres keserűsség jellemzi illatát amit egyaránt táplál a komló, illetve a citrusos gyümölcsös jegyek egyvelege. Kiemelném a grépfrút gyümölcsös testét és héjazatát, illetve a narancs héjának a jellegzetes illatát. Az illatkép ezen déli gyümölcsössége mellett a komló citrusossága is érdemi mód kínálja könnyedebb illatjegyeit, kesernyés mivoltával egyetemben. Az olvasott sorok intenzív egységének ellenére a maláta is tud csekély aláfestést produkálni klasszikus gabonás érzetével, illetve a keser dominancia árnyékában egy fakó édeskés kíséret is érződik. Összességében a marmelád nem kölcsönöz lekváros és vagy szirupos hatást.


Pohárral ölelt teste erősen opálos látványú, mely sötétebb tónusú narancs árnyalatokat visel. Habtakarója fehér színű nagyon fakó narancsos ködöléssel és csak lassú illanással.



A korty nyitányát nagyon gyenge szénsav övezi amit intenzív savasság követ. A korán megjelenő keserű érzet igen bőséges és az ismételt kortyok rámutatnak markáns, az ízvilágában abszolút domináló hatására.


Illatához hasonlóságot mutató ízvilága tiszta kontúrok mentén elkülöníthető keserű tételek szállít. A komló keserűje összetettebb élesebb hatásokkal játszik érezhetően szabadjára engedve citrusos jellemét, míg a gyümölcsös keserűt a grépfrút kiemelkedő hatása és ismételten a narancs érzete adja.


Ezen déli gyümölcsös aláfestés lentebb kezdi és majd végzi is a kortykép folyamán. Aztán itt is ébredeznek édeskés hatások lassan fokozódó érzetükkel, de homályos árnyékként húzódnak a háttérbe.


A maláta is megérkezik kerülve a testes hatásokat, de kevés gabonás gondolatot tálalva szélesíti az ízvilág összetettségét. A korty lefolyásának ezen a szakaszán már kissé elmosódnak az ízhatárok megtartva a keserű dominanciát.


Az édes és malátás fúziók keveredve a gyümölcsös jegyekkel, már már emlékeztetnek a lekváros érzetre, de csekély megnyilvánulás mentén. Végjátékára érdekes mód már keskenyebb ízspektrumot hoz gyengülő hatásokkal, majd lecsengése leginkább a keserű jegyekre támaszkodva kísér a végtelenbe.










Végezetül a hatodik sor kezdetének a látványa. 



A folytatás sörét még nem döntöttem el, de hamarosan jelentkezni fogok vele.

Árpamaláta, komló ( Chinook, Citra ), marmélád, élesztő.
9% V/V
0.33
Skócia

Tempest Brewing Co.
Block 11, Units 1 & 2
Tweedbank Industrial Estate
Galashiels
TD1 3RS

Megjegyzések