Oedipus & To Øl Yin

Egy holland, illetve egy dán sörfőzde közös gyermeke a mostani üvegtöltet ami egy zenei és sörfesztivál idejére született a tavalyi év második felére az Oedipus és To Øl fúziójában. Az Oidipusz mitológia történet Szophoklész tollából gondolom innen a főzde neve, míg a To Øl kettő sört jelent a google fordításában. Az Oedipus 2009-es születésű főzde és rá egy évre az az 2010-ben nyitotta meg kapuit a To Øl. Az utóbb említett főzde igen ismert és az is köztudott, hogy nem jár üveges söreikhez nyomtatott kupak, csodálkoztam is, de hamar kiderült a kollaboráció.

Gyönyörű komlós dominancia uralkodik illatában karakteres keserűjével felruházva alig mutatkozó citrusos jegyekkel. A saison könnyed savany érzete is tol a komló által is generált frissítő összképen ami kiegészül egy csekély édeskés árnyékkal. A maláták jelenléte nem egyértelmű. A fúziók trópusi ízesítésű savanyú cukorkát tálalnak és vagy emlékeztetnek ami minden szavában dicséret.






Pohárban foglalt látványa erősen opálos testet mutat fakó narancsszínű tónusokkal ölelve. Habkoronája pazar ami egyben tartós és sűrű csak lassan illanó hófehér tartással.


Markáns szénsav indít a korty nyitányában alig mutatkozó savassággal kísérve. Aztán a komló keserűje nyit könnyed kortyérzetet tálalva felvértezve gyenge citrusos jellemével.


Folytatásában a keserű érdemein még fokoz és a kortykép második felére tetőzik, viszont addigra tompít az amúgy sem széles spektrumú citrusos világán.


A saison titulusa az ízképét tekintve balanszban áll a komló munkásságával ami remek szomjoltó és egyben ízvilágú egységet kölcsönöz. Savany érzete kissé emel az amúgy is fakuló citrusos kíséretén.


A maláták jelenlétének fürkészése ízében sem könnyítette meg a dolgom, de az intenzív savany keser jegyek árnyékában, már ködös gabonás tételek is mutatkoznak elenyésző aláfestésükkel.


Az íz fúziók el engedték egymást tiszta éles határokat tartva, így végjátéka majd az azt követő lecsengése csupán a komló keserűjének a kis mértékű felemelkedéséről szól végezetül messzire kísér ízvilágával.







Kupakjával a 431. helyre érkezett.



Elengedem a folytatás felfedésének kilétét mert előzőleg is mást ígértem a lényeg, hogy hamarosan jelentkezek.

Árpamaláta, búzamaláta, rozsmaláta, komló, élesztő.
8.0% V/V
0.33L
Dánia-Hollandia

 To Øl
Slotsgade 2, 1st floor
2200 Copenhagen N, Denmark

Oedipus Brewing B.V.
Gedempt Hamerkanaal 85
1021 KP Amsterdam
The Netherlands 









Megjegyzések