Goose Island Brewery Goose Ipa

Történelmük rövid olvasatához egészen 1988-ig kell visszatekinteni Amerika Illinois államában és Chicago városába ahol is egy Pub keretein belül megkezdte működését a Goose island sörfőzde. Majd pár év elteltével 1995-ben állították fel első önálló főzdéjüket mely lépésüket 98-ban is megismételték. Aztán teltek múltak a dolgos évek és 2011-ben a korábbi tárgyalásokat követően megvásárolta az AB InBev. A jövőbeni koncepciójuk hátterében egy jól működő kraft sörfőzde állt és továbbra is szem előtt tartották a minőséget és a fejlődést. Ez napjainkban több mint húsz állandó főzetet jelent pár szezonális sörrel emelve az érdeklődést. 
Az archív állományukban sem találtam meg ezzel a külsővel, de vélhetően dizájn váltáson átesve a jelenleg kínált ipájukat fogyasztom és fontossága abban rejlik, hogy tételesen fel tudom sorolni a készítése folyamán használt komlók és maláták típusát. 

Kellemes balanszban helyezkedik a komló illatának spektruma a pohár fölé melyből keserűje könnyed, frissítő mód mutatkozik míg citrusos jegyei a grépfrút és mandarin dominanciájával kísérik. Velük együtt térítenek enyhe barackos aláfestések, illetve halovány gyógynövényes hatások és mindehhez alig érezhető ködös édesség kötődik. Végezetül a karamell csekély volumenű jelenlétét kölcsönzi. 






Pohárban foglalt látványa tiszta teste mutat mélyebb tónusú arany színezettel. Habtakarója sűrű és szép kiállású mely hófehér színével csak lassan illan.



Kellemes töltetű szénsavval indít amit szinte nem is követ savassága, de már komló keserűvel telítve.
Itt kicsit eltérnék a megszokott írás módomtól és részben kiteríteném a lapjaimat. Remekbe szabott ízvilága lépcsőktől és élektől mentesen folyik az érkező és a távozó ízek is fokozatosan jönnek és mennek sima kortyérzetet kínálva finom és élvezhető ízfaktorok mentén.


Keserűssége testes és egyben kitartó abszolút vezér ízként dominál a korty lefolyásában és még utána is. Volumene nem hullámzik belépője mint már írtam markáns és csak lassú fokozatosság mentén enged kecses finom szorításából.


Ízvilágának gyümölcsös érzete alig tagolható, kínálatát inkább citrusos egyvelegnek írnám finom zamatokkal felruházva és számomra a mandarin nyitotta a legaktívabb jegyeket.


Aztán az intenzív hatások mögött többen is sorakoznak érezhető kihatással a kortykép egészére. A karamell erőtlen produkciója a korty felétől jelentkezik és érkeztével már múlik is, lassan fokozatosan.


A barackos ízek halovány kíséretnek bizonyulnak és csak ugyan a korty második felében jelentkeznek. Ezen a ponton némi édes hatás szélesíti az ízek eddigi tárházát ami a citrusos gyümölcsök sokkal érettebb illúzióját generálja.


Végjátékához érve a komló csekély mértékű visszalépést mutat tartva a korábbi sorok ízeit végezetül lecsengése nagyon messzire kísér.







Óriási ↑ az ötlet, de szomorú, hogy erre még fel kell hívni a figyelmet.



Kupakja a 446. a sorban.



A folytatást én már látom aminek a minősége erősen elmarad az ominózus főzetétől. Hamarosan.

Árpamaláta ( 2 Row, Bon. Munich, C 20 ), komló ( Pilgrim, Celeia, Cascade, Centennial ), élesztő.
5.9% V/V
0.33L
Amerikai Egyesült Államok
Beszerzése: angolból kapott ajándék

Goose Island Beer Co.
1800 West Fulton St.
Chicago, IL 60612  

Megjegyzések