5th Ocean Grand Ale, Moscow Brewing Company "Zhiguli"

A moszkvai székhelyű vállalat 2015 óta készít 5th Ocean márkájú söröket különleges és klasszikus stílusban egyaránt. A főzde történelme egészen újkori hiszen 2008-ban kezdte meg a termelést. Szortimentjük pár darabját már a poharamba öntöttem mely söröket meg is lehet tekinteni a szintén moszkvai székhelyű Wolfs Brewery kettes verziójú ipája írásának kapcsán. Ezen írásomban tekintettem vissza az elfogyasztott orosz főzetekre. 

 A habjának tartása mellett kissé bántó éles savanykás illattal áll elő, majd múlását követően továbbra is megtartja a savanykás vezénylet érzetét, de már üdítő friss jegyekkel felruházva. Mellette leginkább gyümölcsös hatások mutatkoznak visszafogottan és kissé ködösen, illetve enyhe édeskés aláfestés. A maláta is megemlíthető, de nagyon gyenge tételnek bizonyul és elmarad a komló érdemi keserűje. Összességében hasonlóságot mutat a pezsgő illatával. 





Pohárba foglalt teste mélyebb tónusú borostyán színeket mutat tisztán, csak a párától opálosan. Habtakarója sűrű testes szép felépítésű és csak lassan illan kissé sötétebb fehér színével.  



Szénsavas pezsgése könnyed szinte savasságtól mentesen indít. Ízvilága már kevésbé, de hordoz pezsgős vonásokat viszont nem nyit széles spektrumú íz hatásokat.


Túlzás lenne azt állítani, hogy nem találkozok klasszikus malátás és vagy komlós jegyekkel, de felettébb csekély mértékű a felhozatal. Kezdetben savanykás dominancia mutatkozik és teszi mind ezt úgy, hogy inkább erőtlennek jellemezném.


Folytatásában már az illatával kapcsolatban megemlített gyümölcsösség is megérkezik és hatásfokát tekintve eléggé elesett amit lassan fokozni kezd társítva mellé egy testesedő édes kíséretet.


Kellemes ízpárbaj kezd formálódni tartva a savany markáns üdeségét édeskés jegyekkel vegyítve és a kortykép második felére kap egy vékony karamellás színezetet is.


Érdemi ízei ezzel ki is merültek és végjátékában már nem brillíroz stabilan tartja eddigi játékát ellenben múlásával igen hosszan kísér.




A folytatást már is töltöm a pohárba a korábban beígért hazai aki már nem újdonság. Azt, hogy mikor lesz belőle osztható olvasmány nem tudom, de igyekszem.

Árpamaláta, komló, élesztő.
6.2% V/V
0.75L
Oroszország
Beszerzése: Valahol Szlovákiában történt és ajándékba kaptam.

Moskovskaya Pivovarennaya Kompaniya (Oasis Beverages)
Volkovskoe Shosse, vl 12
Mytishchi
Moskovskaja Oblast
RU-141005


 

Megjegyzések