Leffe D'été ( Zomerbier )

A Leffe sör megszületését az 1240-es esztendőre datálják a belgiumi dél keleti fekvésű Dinant városkába. Akkoriban és hosszú évszázadokon keresztül apátsági sörként beszélhettünk róla, de napjainkban az Anheuser-Busch InBev égisze alatt működő főzde ipari léptékben állítja elő a söröket, így csak apátsági jellegű főzetként említeném a Leffe termékpalettáját. A másik érdekessége az ominózus sörnek, hogy a hivatalos Leffe oldalon nem ismeretes, illetve régebben a Zomerbier nevet is viselte.
Ki ne találkozott volna már kis hazánk minden méretű áruházainak a polcain a klasszikusnak mondható Leffe termékekkel amiből három fajta létezik. Ittam mindet még az első keret kezdeti szakaszában viszont csak kettő címkét tudok belőle felmutatni.

Édeskés jellegű illat telis-tele illúziókkal. Kezdeném a receptúrából hiányzó búzamalátával aminek erős képzete uralja az összképet, illetve az óvatos virágos jegyek és a cukorkák aláfestése. A folytatásban a receptben aktívan szereplő tényezők következnek. Az árpamaláta kissé ködös kontúrok nélküli gabonás világa melyet követ a komló alig megmutatkozó keserűje. Mindez egységé állva édes hegemóniát eredményez, de még így is finom illatképként.





Pohárral ölelt teste tiszta világos arany színezetű. Habfedője szép kiállású hófehér réteg ami csak lassan illan.



Nagyon enyhe szénsavas pezsgéssel indít szinte savas kíséret nélkül. Folytatólag egy csipet komló keserűt említek mely gyenge intenzitásával kíséri végig a kortyképet.


Többnyire ízvilága is édeskés jegyekből áll ismételten búzamalátás illúzióba ringatva. Mellette cukros ízkép és vékony gyümölcsösség mutatkozik, de szépen kezd kibontakozni az árpamaláta gabonás világa is.


Aztán a korty végére elmarad a kezdeti édes keser balansz és abszolút édes dominancia uralkodik.
A végére elveszti még a finom részleteit az ízek határait és egy édeskés egyveleggé olvad ami nagyon nem áll jól neki.


Végjátéka és lecsengése is követi az előző mondatban írottakat és relatíve messzire kísér ízével.









A fogyasztáshoz adott volt egy Leffe pohár és alátét, mert van egy kis számú pohár és alátét gyűjtemény is, illetve mutatok kettő címkét a korábban elfogyasztott Leffe sörökről.






Kupakja a 455. a sorban.


Folytatásban egy német főzet következik.

Árpamaláta, komló, kukorica, cukor, élesztő.
5.2% V/V
0.25L
Belgium
Beszerzése: Különleges sörök boltja ( Budapest )

B-5500 Dinant




Megjegyzések