Pyynikin Brewing Company_Mosaic Lager

A Pyynikin sörfőzde Finnország délnyugati szegletében található és a 2012-ben nyitottak Tampere városában. Merész és egyben finom gondolataikat a minőség útjára fektetve hamar ismertek lettek és nem csak hazájuk határain belül. Napjainkban több mint harminc főzetet kínálnak széles spektrumú sör típusokkal és szezonális főzetekkel mindezt üvegben dobozban vagy hordóban.
Végig tekintve a kupakokon Skandináv vonatkozásban eddig bontottam Dániából, Izlandról, Norvégiából és Svédországból, illetve mától kipipálva Finnország is, de maradt a Feröer-szigetek, az viszont Dánia autonóm országrésze így mondhatnám, hogy minden honnan is, de nem fedné  a valóságot. Azt hogy a Feröer-szigeteken főznek e sört nem tudom, ha igen beszerzésre fog kerülni.
A sörrel kapcsolatos írásom az első üvegükre vonatkozik, ugyanis az elvarázsolt illat és ízvilágával. Aztán vettem még belőle, de hullámzó minőséget tapasztaltam. Alapvetően egy remek főzet és kis hibái ellenére is bátran ajánlom mindenki számára. 

Már is értem a 2017-es díjazását mert az illatát gyönyörű hegemóniával a Mosaic komló jellemzi. Van egy könnyed friss keserűje ami társul egy magával ragadó gyümölcsös érzettel, sokrétű és testes citrusosságot foglalva magában. A maracuja a mangó a grapefruit egy kis mandarin és citrom aláfestéssel  leheletnyi édeskés árnyékkal kísérve. A maláta elveszett.







Pohárban foglalt látványa enyhén opálos tompa, fénytelen, arany színezetű. Habfedője hófehér réteg és kissé szétszórt felépítésű, de ha ízvilágában is hozza amit illatában akkor együtt tudok vele élni


Hozza! Könnyű szénsavas pezsgését csekély savasság kísér amit már aktív komlózottság ízesít. Koránt sem olyan intenzív mint illatában, de abszolút megnyerő.


A keserűje nagyon lágy amit nem fokoz és gyümölcsös vonulatai is kimértebbek, viszont a kortyképben is megemlíthető a maracuja a mangó és vagy a grapefruit citrusos ízvilága.


A komló domináló tételeinek ellenére a maláta is megmutatkozik, de csupán homályos gabonás hatásokat kínál némi édeskés színezettel azt is a korty végére fókuszálva.


Összességében nagyon frissítő íz gazdag főzet aminek végjátéka majd lecsengése is stabil komlós vezényletet hoz és messzire kísér ízvilágával.






Koronazárjával 462-re nőtt a kupakok sorának a száma.



A folytatást keresem az itthon megtalálható főzetek közül és hamarosan jelentkezek vele.

Árpamaláta ( Pilsner ), komló ( Mosaic ), élesztő.
4.7% V/V
0.33L
IBU: 22
Finnország
Beszerzése: Lidl 497Huf

Pyynikin Brewing Company
Kolismaankatu 1
33300 Tampere
FINLAND




 

Megjegyzések