Stari levendulás világos sör

A Stari sörfőzde termékpalettájáról ez az első főzetem amit a Tihanyi apátság számára készítenek és saját kínálatukban nem szerepel. Innen ered az apátsági sör elnevezés, illetve a Tichon név eredetének magyarázata kétséges mert több feltételezés is van. A legvalószínűbb a helynév személyi eredete mely a legkorábbi vélekedés a lehetséges magyarázatok sorában és szláv eredetű. Valamely Tichon nevű lakosról és vagy birtokosról igen könnyen nyerhette nevét.  
 A Stari sörfőzde írott történelme 1992 májusáig vezethető vissza mikor is hivatalosan megnyitottak. Röviden annyit fűznék hozzá, hogy a levendula illatát mondhatni kedvelem, addig ízvilága nem igazán az én világom.
HA esetleg eltérő betűméretekkel találkoznátok az olvasmányban akkor javaslom gyújtsátok fel a blogspot.comot, adok benzint meg gyufát is. 


Illatát a levendula telíti jellegzetes virágos kissé fűszeres érzetével egy könnyen emészthető hatásfok mentén. Mindezt édes közegben tálalja mézes aláfestéssel és egy vékony savanykás kísérettel. Ellenére annak, hogy a levendula nem túlzó még is markáns jegyeket tálal ami felül múlja mind a maláta mind a komló érdemi munkásságát. Az illatkép végére kialakul egy leheletnyi mentolos illúzió.





Pohárba töltött látványa tiszta testet mutat mély tónusú arany színezettel. Habfedője egységes kiállású viszont sietve illan hófehér színével.


Bőséges szénsav elenyésző savas kísérettel és már levendulás dominanciával indítja kortyképét. Az ízvilág teljes hosszát stabilan uralja markáns virágos és fűszeres hatásaival. 



Ezeknek a tükrében a maláta nem is érződik ellenben a komló aktív szereplője lesz a ízvilágnak. Keserűjét a korty közepétől kínálja
frissességet húzva a kissé monoton levendula uralmába.



Mellettük a mézes érzetű édes hatás ismételten mutatkozik enyhe tételként, illetve egy leheletnyi savanykás frissítés is kibontakozik.


Végjátéka és lecsengése is abszolút a levendula ízeiről szól kevéske körítéssel a már említett hatásokkal.


Kupakja a 460. a sorban.


Folytatásnak egy osztrák főzet következik.

Árpamaláta, komló, levendula, akácméz.
5.4% V/V
0.33L
Magyarország
Beszerzése: Ajándékba kaptam amiért köszönet N. Rékának.

Stari-Ker Kft
8300 Tapolca
Petőfi Sándor u. 12

Megjegyzések