Loncium_Carinthipa

A Loncium sörfőzde Ausztriában található közel az olasz határhoz és 2007-ben nyitottak. Modern sörfőzdeként jellemzik magukat, de tisztelegve a környék történelme előtt nyílt kádas erjesztéssel is készítenek söröket. Napjainkban 12 főzetet kínálnak melyeknek a többsége rendelkezik nívósabb sörmustra díjával, illetve megkapták a bio rangsorolást.
Mind ezek ellenére az ominózus sör mely 2013-ban a World Beer Awards "Európa' meg mérettetésén  ezüst érmet szerzett koránt sem váltotta be a gyártó által ígért íz és illatvilágot. Szavatosságának közel a végéhez bontottam meg és az erősen komlózott sörökkel nem szabad várni mert a komló profiljuk állandó zuhanásban van.

Habjával együtt is a komló keserű érződik a legmarkánsabb illatnak majd múlását követően is, de erőssége az átlagos fokozatban működik. Keserűje mellett citrusos világ sem túl aktív tényező, itt van érződik, de túl visszafogott. Mellettük némi édeskés hatás is mutatkozik a maláta által csekély, gabonás vértezettel. Összességében nagyon gyenge, de azért mutatkozik az eredeti elv komlós összessége.






Pohárba foglalt látványa kissé opálos testet mutat narancsos és arany árnyalatokkal ékesítve. Habfedője sűrű hófehér réteg ami csak lassan illan.


Intenzív szénsav erős savassággal kísérve amiből egy komló keserű igyekszik kikeveredni. Nem teljességében egyértelmű egyveleget kínál kettős keserűvel és óvatos citrusossággal.


Van egy klasszikus komló keserű középszerű játékával, illetve egy kellemetlen bántó keserű sajnos kitartóbb jellemmel. Utóbbit nem tudom megfejteni, de térhódítását némileg megtöri a komló citrusos világa.


Gyümölcsössége nem határtalan és kimerül egy vékony érzetű aláfestésben ami egyveleget kínál. A maláta a kortyképben is érződik fakó gabonás jegyeket szolgáltatva némi édeskés felhanggal.


Aztán ami mindenre árnyékot vet az az élesztő észteres ízvilága. Markáns negatívumával uralja a kortyképet és társulva a lassú melegedés folyamatával egyre rosszabb.


Végjátéka és lecsengése már távol áll az élvezhető kortyoktól inkább elengedem és ha lehetőségem nyílik egy frissebb főzetet megkóstolni örömmel állok majd elébe.





Kupakjával a 467.



Folytatólag marad Osztrák földön.

Árpamaláta ( Bio Pilsner, Wiener Typ, Carahell, Carared ), komló ( Perle, Mosaic, Vic. Secret, Galaxy, Cascade ), élesztő.
5.6% V/V
0.33L
IBU: 45
Ausztria
Beszerzése: Ajándék amiért köszönet Sz. Atillának.

Biermanufaktur LONCIUM GmbH
9640 Kötschach-Mathen 60
Austria





Megjegyzések