Sierra Nevada_Brut IPA

A Sierra Nevada sörfőzde története az 1960-as esztendőben kezdődik Gen Krosman gondolatai alapján aki házi sörfőzőként igyekezett kifinomult ízeket és illatokat zárni a kupakok alá. Törekvései 1980-ban egy sörfőzde megnyitásával értek révbe mellyel részese volt az amerikai sörforradalom elindításának. Napjainkban is nagyon aktív főzde és bőséggel kínál fogyasztani valót mindenféle stílusban.
Főzeteikkel több ízben találkoztam már, de a kupakok sorába eddig csak hárman kerületek. Ezek a Torpedo a Pale Ale és a Celebration nevezetű főzeteik és majd az írás végén megtekinthetőek a címkék, kupakok pixelei.

Elsősorban egy erőteljes fanyarság érződik illatában ami keveredik egy sokkal könnyedebb keserű hatásával. Aztán a hab leülését követően már alig érezni a fanyarságot és helyét erős citrusosság tölti ki ellenben keserűje stagnál. Gyümölcsös vonulatai a grapefruit, illetve kissé éretlen narancs vagy mandarin enyhe citromos aláfestéssel, lényegében csak fanyar ízeket ad citrusossága. Édeskés és vagy malátás jegyek nem mutatkoznak.





Látványa tiszta teste mutat világosabb arany színezettel. Habfedője szép kiállású hófehér réteg lassú illanással, de marad egy három milliméter vastagságú habfedő ami egyszerűen nem akar elillanni.




Testes szénsavval és erős savassággal indít majd kezdeti ízvilága is kissé fanyar irányt követ. Ez a korty első egy harmadára vonatkozik és közben már keserű érzet kezd fokozódni.


Szépen lassan kiegyenlítve hatásfokukat elérik a balansz állapotát nagyon frissítő ízképet produkálva.
A folytatásban viszont pezsgős jegyek uralkodnak erősen mellőzve a komló jóságát és teljesen kizárva a maláta ízjegyeit.


A komló keserűje hátat fordított és alig érződik egyetemben citrusos világával ami szintén csak egy halovány tétel. A hangsúly a fanyar ízeken van mind ezt kitartóan és testesen valóban száraznak tűnő közegben.


Tovább fürkészve a kortyot már nem eszközöl változást és végjátéka majd múlása is fanyar ízekkel zár abszolút pezsgőre emlékeztető hatásokkal. Összességében nagyon frissítő, de mivel a pezsgőt eleve nem kedvelem így érzem, hogy a Brut ipa nem lesz a kedvenc típusom.





Mutatom a Sierra Nevada kupakokat kronológiai sorrendben címkéikkel együtt.








Folytatásnak nyugatra tartok.

Árpamaláta ( Two-row Pale, Acidulated, Wheat ), komló ( Chinook, Crystal, Simcoe, Comet ), élesztő.
6.2% V/V
0.33L
Amerikai Egyesült Államok
Beszerzése: Különleges Sörök Boltja

Sierra Nevada Brewing Co.
1075 East 20th street
Chico, CA 95928

Megjegyzések