Столично пиво Stolichno_Bock

A Stolichno sört eredetileg a szófiai Ariana sörgyárban készítették ahonnan a neve is ered "főváros", de napjainkban a Zagorka égisze alatt főzik. Stolichno márka alatt napjainkban négy fajta főzet készül búza, bock, pale ale és pilseni típussal.
Két sörrel ezelőtt ittam a szintén zagorkai retrót.

Egy közepesen édeskés közegben érződik a maláta pörkölt, testes illatának sokrétű mivolta. Alapból hordozza a gabonás jegyeket vékony hatásfokkal, de a pörkölés biztosította száraz magvas érzete igazán markáns. Ebből adódik még egy gyenge savanykás kíséret a karamell ismételten gyenge aláfestése, illetve egy leheletnyi rumos hatás. A fúziók színezete az erősen érett gyümölcsök illata. Az összképnek nem részese a komló.






 Már a pohárban többnyire mély bordó már már feketébe hajló árnyalatokat mutat. Habfedője szép kiállású sűrű réteg ami kis mértékben tört fehér színezetű és csak lassan illan.



Bőséges szénsavát határozott savasság követi és már jelentősnek mondható édesség kerekedik ki belőle. Vele érkezik az árpamaláta pörköltes ízvilága.


Könnyed belépőt prezentál kissé gabonás, de leginkább száraz magvas érzettel amit mind a gabona mind a pörkölés biztosít a kortykép számára.


Mellettük enyhe savanykás hatás gondoskodik a frissebb kortykép kialakításában, de a korty felétől fokozni kezdi édes érzetét amivel a végére kissé ragadós összképet alakít ki.


Közben vékony karamell ismételten némi gyümölcsös színezet, illetve leheletnyi kávé is feltűnik. A rengetek íz között felsejlik a komló keserűje is a korty végére fókuszálva nagyon óvatosra szabott jelenlétével.


Végjátéka még oszt egy kis étcsokoládés érzetet majd lecsengése a végtelenbe kísér ízeivel.





Kupakja a 465. a sorban.


A folytatás még mindig bulgáriai sört hoz.

Árpamaláta, komló, élesztő.
6.5% V/V
0.4L
Extrakt: 16°
Bulgária
Beszerzése: Ajándék, de én választottam amiért köszönet Cs. Orsolyának.

"Copyright Stolichno brewery"
Производство
гр. Стара Загора 6000,
ул. Хан Аспарух 41






     

Megjegyzések