эагорка Zagorka_retro

A Zagorka sörfőzdét eredetileg az 1902-es esztendőben alapították Stara Zagora városában ami szinte Bulgária közepén helyezkedik el. A jelenlegi sörgyár 1958-ban nyílt meg és 1994 óta a Heineken tulajdona, illetve három különálló saját márkát főznek Zagorka, Ariana és Stolichno és a liszensz sörök. Bolgár nyelv területről az első söröm, de van még folytatás amikkel sorban jelentkezni is fogok. A bulgáriai sörgyártásban alkalmaznak valami szűrő berendezést kerülve a pasztőrözés lehetőségét amivel nagyon tiszta sört kapunk, de csak 8 hetes szavatossággal.  

Habjának tartása mellett savanykás szinte már csípős az illata némi malátával felütve, de aztán hab nélkül szinte el is engedi a savanykás érzetét és testes édességre vált könnyű gabonás jegyek társaságában. Kissé kenyeres érzetű száraz magvas körítéssel és egy leheletnyi komló keserűvel.








Pohárba töltött látványa nagyon tiszta világos arany színezettel. Habfedője hófehér réteg ami csak lassan illan.



Kimért szénsav simogató érzete szinte savasság nélkül. Ebből eleinte nagyon gyenge malátás ízek próbálkoznak, de a  kialakuló vizes érzet ezen abszolút nem segít..


Onnan lehet felismerni, hogy száraz magvas érzete gyengeségének ellenére elég jellegzetes. Mellette a komló valamelyest egyértelműbb mód adja tudtomra jelenlétét. 


Keserűje klasszikus, de koránt sem brillíroz. Kicsit frissítő hatást generál sörösebb képet kialakítva ám kettőjük összevont teljesítménye sem éri el a kívánt ingerküszöböt. 



A korty végére jobban fókuszált malátás íz alakul nyitva gabonás érzetébe, de még így is harmatgyenge és végjátékát követően ami nem eszközöl változást messzire kísér lecsengésével. 





Közben az üvegen kicsapódó pára elégnek bizonyult és gond nélkül le tudtam húzni a címkéit. 




A sörfőzdétől van még kettő főzetem amivel valamikor majd jelentkezek, de sajnos a kupakjuk megegyezik. 




A 463. kupak.




Folytatásnak maradok Bulgária határain belül. 

Árpamaláta, komló, élesztő. 
4.5% V/V
0.5L
Bulgária
Beszerzése: Ajándékba kaptam, de én választottam. Köszönet Cs. Orsolyának.

Производство
гр. Стара Загора 6000,
ул. Хан Аспарух 41


Megjegyzések