Warsteiner_Dunkel

A Warsteiner sörfőzdét 1753-ban alapították és napjainkban a legnagyobb családi tulajdonban lévő sörfőzde Németországban. Jelenleg a 9. generáció vezeti a főzdét 6 darabos szortimentet előállítva és társulva a Köenig Ludwig főzdével. Korábbi kutatásaim szerint amit napjainkban már nem tudok alátámasztani régebben a Hubauer sörfőzdével is együtt működött sőt, emlékeim szerint a Krombacher a Radeberger és a Bitburger is részese volt a fúziónak.
Mindenesetre az írás végén a Warsteiner és a Köenig Ludvig címkék és kupakok megmutatásra kerülnek.

Illatát a maláta és a pörkölés adta jegyek töltik ki finom egységet közvetítve. A maláta klasszikus gabonás érzetét szolgáltatja könnyed egységgel. A pörkölés jóvoltából intenzív száraz magvas hatás mutatkozik egy csipet karamellás aláfestéssel és egy leheletnyi kávés érzet társaságában. Az összkép édes dominanciát mutat csekély mértékű savanykás kísérettel mentesen a komló játékától. Végezetül enyhe gyümölcsös illúziók is szélesítik illatképét.





Pohárba töltve sötét tónusú vöröses, illetve szintén sötét árnyalatú mély, bronzos színeket visel.  Testének a látványa tiszta. Habtakarója szürkés ködölésű szép kiállású réteg ami csak nagyon lassan illan.


Közepes intenzitású szénsav szinte savas kíséret nélkül. Ebből javarészt ismételten a maláta és a pörkölés ízei érződnek hozzá adva a komló keserűjét.


Kissé testesebb maláta jellegzetes gabonás ízvilágával. Ehhez társul a pörkölés kínálta részben markáns ízjegyek sokrétűsége. Ami abszolút erős ízeket ad az a száraz magvas érzete.


Ebből adódóan a kortykép is enyhén száraz képzetet kelt. Mellette elenyésző karamellás színezet csekély mértékű étcsokoládés érzettel. Ami viszont még ezen is emel az a leheletnyi füstösség.


A komló aktivitása a korty végére fókuszál kellemes mértékű keserűvel megtoldva az amúgy édes lefolyású ízvilágot. Természetesen a korty felétől már jelen lévő tétel enyhe behatással.


Aztán ízében is megjelennek érett gyümölcsös illúziók vékony érzettel. Végjátéka bedob egy gynege kávés hatást majd komplex ízvilágával a lecsengés irányába kanyarodik.


Csak lassan fakulnak ízei és nagyon messzire kísér.






Ezt hogy fogom lementeni?

Következnek a Warsteiner kupakok és címkék kronológiai sorrendben.

Ekkoriban a címkéket még nem mentettem le.








 Aztán a Köenig Ludwig címkéi, illetve a kupakja ami minden főzetén megegyezik.





Végezetül a mai Dunkel kupakja aki a 472. a sorban.


A folytatást keresem.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.8% V/V
0.33L
Németország
Beszerzése: Auchan 399 Huf

Warsteiner Brauerei Haus Cramer KG




Megjegyzések