Baki-Praqa_Novxani_Pilsener

A Baki-Praqa sörfőző vállalat a Kaszpi-tenger partjára kalauzol Azerbajdzsánba. A főzdét 2009-ben hozták létre, de csak 2010-től készít söröket egyelőre kettő fajtát, ezek a Starapraga és a Novxani. A technológia európai a receptúrák és az alapanyagok Csehországból érkeznek.
Az országot a Kaszpi-tengeren túl Oroszország, Grúzia, Örményország, Törökország és Irán határolja fővárosa Baku.
Mielőtt megbontottam és utána néztem volna a főzdének voltak előítéleteim, de el engedtem őket. 
A sör hazajutásáért külön köszönet G. Péter részére.

Illata abszolút maláta központú nagyon kellemes egység annak gabonás és száraz magvas jegyeivel. Mellette elenyésző édeskés hatás, illetve egy kissé aktívabb savanykás érzet aláfestése frissíti az illatát. Mind ehhez társul egy leheletnyi komló keserű, de összességében finom összképet mutat.







 Pohárba töltve tiszta testet mutat mély arany színezettel. Habtakarója csak lassan épül vékony hófehér réteget képezve ami sietve illan.


Testes szénsavas pezsgését alig követi savas érzet. Ebből  hamar kibontakozik egy könnyed édeskés kortykép finoman fókuszált malátás ízekkel.


Klasszikus gabonás érzet kiemelt magvas hatásokkal. Intenzitása egységes és kitartó a korty teljes hosszán a korty vége felé enyhe fokozódással.


Illatával szemben az édeskés hatások erősebb érzetet váltanak ki mint savanykás hatása, de a komló keserűjével szélesített ízvilága frissítő kortyképet tálal.


A komló nem túl aktív és igazán csak a korty második felére ébredezik. Végjátéka karakteres ízeket kínál malátás dominancia mentén majd lecsengése messzire kísér ízeivel.


Egy vakteszt folyamán rögtön rávágtam volna, hogy egy cseh főzet.





Azerbajdzsánban a sör zárjegyes ital és nem mellesleg csavaros kupak. 


Kupakja a 473. a sorban.



Folytatásnak maradok az ország határain belül.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.2% V/V
0.5L
Azerbajdzsán
Beszerzése: Ajándék

Baki-Praqa
Azerbaijan
Absheron region
Novkhani setllement
H.Aliyev street





Megjegyzések