Schlenkerla_Fastenbier "Lentbeer"

Ismételten egy Schlenkerla  főzet ami a címkén említve Fastenbier, de a hivatalos oldalukon már Lentbeer néven jegyzik. Lényegében szűretlen és füstös, illetve füstös Schlenkerla és nem füstös malátából készül Hallertau komlóval. Majd az elsődleges egy hétig tartó erjedési folyamat két hónapon keresztül folytatódik a Bamberg alatti ősi pincékben. 
Valójában egy böjti sör és az eredeti Schlenkerla Lentbeer hagyományain alapszik és csak a húsvét előtti időszakban szolgálták fel "liquida non frangunt ieiunium" elv szerint. A böjti időszakban is dolgoztak és kellett az energia erre a megoldást a sör jelentette a középkori kolostorok szerzeteseinek. 
A hét tételes szortimentjük ami az ide évtől nyolc tételes lesz már öt főzetükön ittam át magam.
Legutóbb a Schlenkerla Helle Lager foglalta a poharat, de az írásban megtekinthetők a korábban fogyasztott testvéreinek a kupakjai és címkéi. 


Illatát jellemzően füstös jegyek kísérik ami kissé emlékeztet a füstölt sajtok érzetére. Az egész enyhén édeskés közegben, illetve kissé dominánsabb savanykás tételek illatai között zajlik. A hab leülésével fokozódik füstössége egyetemben édeskés irányával így a maláta ezen keresztül mutatkozik enyhén ködös mód. Gabonás mivolta életlen szakadozott, helyét inkább édes, aszalt gyümölcsös illúziók veszik át.  Ha enyhe is a hasonlóság, de kicsit konyakos illatképet tálal markáns füstös jegyek társaságában vékony, komló keserűvel kísérve. 



 
Pohárba töltve sötét tiszta testet láttat kopottas, bordó színezettel párosítva. Habfedője masszív réteg világos barna színezetű és csak nagyon lassú illanású.



Könnyed szénsav és csekély mértékű savasság indítja a kortyképet. A füstösség a kezdetektől jelen lévő hatás markáns, domináló ízvilágával. Az eleinte savanykás ízkép lassan édeskés kíséretet kap ami a korty második felétől fókuszáltabb érzet.


A maláta ízei a kortykép folyamán sem brillíroznak, de ez nem gyengeségének tudható be hanem a füstösség erős jelenlétének. Ennek ellenére azért közöl gabonás érzetet némi magvas hatással, de a füstösség erősen ködösíti kibontakozását.


Továbbá az illatával kapcsolatban említett aszalt gyümölcsös aláfestés ízében is szerepet nyer vékony illúzióként. Végezetül, a keserű fedi fel a komló érkeztét aminek hatásfoka csupán jelzés értékű, de finoman kerekíti a füstös hegemóniát.

 
Végjátéka még oszt egy csokoládést érzetet megtartva a korábbi ízjegyek sokaságát majd a végtelenbe kísér.



Kupakja a 478.



A folytatást angol földről érkezik és hamarosan mutatom is.

Árpamaláta, komló ( Hallertau ), élesztő.
5.5% V/V
0.5L
Németország
Beszerzése: Csak a jó sör ( 850 Huf )

"Heller-Bräu" Trum GmbH
Dominikanerstrasse 6, 96049 Bamberg,
Deutschland

Megjegyzések