Schlenkerla_Helles Lager

Németország Bajor területe Bamberg városa ad helyet a füstös sörök kedvelőinek. Történelmi belvárosa a legnagyobb sértetlen német város rész ami felkerült az Unesco világörökség listájára is.
Itt található a Schlenkerla sörfőzdéje. Napjainkban hét főzetet kínálnak, illetve idén dobnak piacra egy alacsony alkoholtartalmú főzetet, mind e mellett füstös whisky forgalmazásával is foglalkoznak.
Korábban már fogyasztottam pár főzetét számszerűen hármat, ezek kupakjai és címkéi az írás végén megtekinthetőek. Jellegzetes füstös illat és ízvilágukkal sokak kedvelt főzetei lettek, de ezen erényei miatt sokan nem kedvelik. Jómagam kifejezetten kedveli a bambergi füstösöket. A csíráztatott maláta szárítását általában levegőn végezték itt azonban tűz segítségével innen a füstös érzet.
Az elmúlt hetekben próbáltam megtisztelni a főzetet és beszerezni egy saját logós poharat, de sajnos nem sikerült.

Illatát édeskés közegben kínálja vékony füstösség mentén, de jellemzően a maláta érzete dominál. Ezen trió hordoz némi cukorkás illúziót egy nagyon ködös életlen gyümölcsös aláfestéssel. A füstös jegyek erősen kiemelik a maláta magvas hatását és egyben jól takarják a komló ténykedését. Közben kiérződik egy gyenge savanykás kíséret frissítő tétele is.






Kitöltve nagyon tiszta testet mutat világos arany színezettel. Habfedője hófehér sűrű réteg ami csak nagyon lassan illan.



Erőteljes szénsavas pezsgését gyenge, de mélyen a kortyba nyúló savasság követi. A füstösség azonnal megmutatkozik száraz érzetű fanyar ízként ami szerves része a kortykép egészének.


Mellette a maláta a legerősebb tényező gabonás hatásával testes magvas jellemzőkkel, illetve édes irányával. Illatával kapcsolatban említett cukorkás illúzió itt is érződik, de nagyon halovány háttér játékosként.


Ami abszolút furcsa, de jó áll neki az egy nagyon nagyon gyenge borsmentás behatás a korty második felétől. Közben a komló is megérkezett érdemi keserűt húzva a korty folyamába.


Kiteljesedése szintén a korty második felétől érezhető, illetve maximális aktivitása a végjáték és a lecsengés során torok tájon mutatkozik.


Végjátéka édeskés háttérrel éles malátás és füstös jegyekkel folyik, de kissé savanykás és keserű közegben. Lecsengése markáns ízeket szállít enyhén édesedő iránnyal ami szinte a végtelenbe kísér.



Kupakja a 477., de előtte a korábban fogyasztott bambergi koronazárak és címkéik következnek kronológiai sorrendben.

A 113. kupak.


A 221. kupak.


A 297. kupak.


Végezetül a 477. kupak.




 Folytatásul maradok a bambergi kínálatnál amivel hamarosan jelentkezek.

Árpamaláta, komló, élesztő.
4.3% V/V
0.5L
Németország
Beszerzése: Csak a jó sör ( 750 Huf )

"Heller-Bräu" Trum GmbH
Dominikanerstrasse 6, 96049 Bamberg,
Deutschland










  

Megjegyzések