Pöhjala_Virmalised GF Grapefruit IPA

A Pöhjala innovativitás túltengésben szenved a legnagyobb szerencsénkre. A főzdétől ez a negyedik sör ami kupakot adott a keretek ölelésébe, illetve fővárosunk Brewdog objektumában volt egyszer egy Pöhjala csapfoglalás ahol szintén remekbe szabott söröket fogyasztottam. Virmalised vagyis északi fény névvel jelzett sörüket már fogyasztottam egy IPA formájában ami akkoriban lenyűgözött és ez motivált, hogy folytassam a szériát. Az előzőleg bontott söreikből egy került írásba a Pöhjala Szechuan Banger. Ezen olvasmányban már taglaltam történelmüket így most elhagyom, illetve a mostani írás végén mutatom a kupakokat és a hozzájuk tartozó címkéket. A Szechuan érdekessége a mellett hogy ízvilágában összetett gyárilag kettő kupakot kapott lezárásként.

Illata a tömény komló pelletre emlékeztet testes keserű jegyekkel, illetve könnyed édeskés citrusos hatásokkal. Ezen gyümölcsösség jellemzően a grapefruit ami abszolút domináló tétel, de mellette vékonyan a mangó a mandarin vagy éppen a lime is megmutatkozik. Illatának közege kesernyés vezényletű csekély fanyarsággal és enyhe édeskés érzettel. A maláta nem része illatképének.






Pohárral ölelt teste kissé opálos tekintetű részben narancsos részben kopottas fakó arany árnyalatokkal színezett. Habtakarója egységes felépítésű szép kiállású hófehér réteg ami csak lassan illan.



Enyhe szénsavval nyit melynek szinte nincs is savas kísérete, de már mutatkozik a komló keserű könnyed, frissítő intenzitással. Ezt a hatását még fokozza és javarészt erről szól a kortykép.


Ehhez társul citrusossága egy grapefruitos dominanciával ami finom mértékű, majd kínálja még déli gyümölcsös kíséretét. Ez a vonal kevésbé fókuszált, de összességében üde képzetű.


Ízvilága ugyan nem sok rétű és a maláta érdemi jegyeit is nélkülözi még is harmonikus finom kortyképet tálal. Végjátékához közeledve kissé fokozódik a keserű és vele párhuzamosan citrusos érzete is élesedik.


Lecsengése kitartó és nagyon messzire kísér ízvilágával.




A korábban fogyasztott kupakok és címkéik a következő pixelcsoportok, de még kupakból négy addig címkéből öt található  a gyűjteményben.








Az ominózus sör kupakja a 491. darab amivel a második keret 8. sorát zártam.



Folytatással hamarosan jelentkezek a hűtőbe betárazott főzetek valamelyikével.

Árpamaláta ( Pale malt, Munich malt, Cara Pale, Cara 150 ), Komló ( Magnum, Azacca, Citra, Yellow Sub, Grapefruit ), élesztő.
6.5% V/V
0.33L
Észtország
Beszerzése: Bakelit "Eger"

Pöhjala Brewing AS
Peetri 5
10415 Tallin
Estonia

Megjegyzések