Tempest Brewing Co._In the Dark we Die_imperial dipa

A Tempest sörfőzde Skóciában található és a 2010-es évtől vált a sörvilág egyik meghatározó alakjává innovatív főzeteikkel. Itthon dokumentáltan eddig kettő sörüket fogyasztottam, elsőnek a Face with no name dobozos tételüket, majd a Marmalade on rye üveges főzetüket illetve, itt ott több sörüket ittam amiből plusz kettő címke jutott hazáig. A kupakok és címkék az írás végén megtekinthetőek. Az ominózus főzet zseniális, ömlenghetnék, de nem fogok, az én ízlésvilágomat maximálisan eltalálták köszönhetően annak, hogy a fekete sörökre jellemző karakterek nem dominálnak és teret engedtek a komló kibontakozásának.

Illatát szinte egyetlen tényező határozza meg és ez a komló. Könnyed friss keserű és markáns citrusos érzet, melynek gyümölcsössége szerte ágazó. Hordoz grapefruitos, maracujás és érett mandarinos jegyeket illetve, enyhe citromos tételeket is, és némi fenyő illatot. Az illatkép hátterében vékony savany hatás csekély mértékű kávés érzet mellett, nagyon gyenge mézes aláfestés is mutatkozik.






Pohárba töltve látni, hogy sűrűbb a teste és éj fekete színű. Aztán abszolút habkorona, sűrű testes réteg sötétebb barna árnyalatokkal és nagyon lassú illanással.






Enyhe szénsav kicsit csipős érzettel, és csak rövid ideig érezhető savas kíséret a korty kezdetén. Aztán nem csak a kiöntésnél, hanem a kortyok között is jól érezhető a sűrűbb teste. Majd ízvilágát is a komló határozza meg. Keserűjét tekintve ismét könnyed az irány üdítő jellemmel, csak úgy mint citrusos hatásai. Itt csak ismételni tudom magam a maracuja, a mandarin, vagy a grapefruit említésével. Mellettük enyhébb kihatással némi kávés színezet enyhe mézes érzett, és ködös gyógyfüves hatások. A 10-esalkohol tartomány alig van hatással, csupán vékony kanalasgyógyszer illúziót hordoz.


Összességét tekintve harmonikus és nagyon friss és egyben frissítő ízvilágot tálal. Érdekessége, hogy nem dominálnak a fekete főzetekre jellemző hatások és érdemben bontakozik ki a komló spektruma.
A keserű mögött húzódik egy visszafogott savany érzet emelve az üdítő összképen. Végjátéka engedve a melegedés folyamatának stagnáló keserű és citrusos jegyek mellett, kicsit édesedik és fátyol vékony kakaós lepellel fedi ízvilágának egészét. 









Lecsengésének ízei nagyon messzire kísérnek.

Eddig egy Tempest koronazár került a keretek ölelésébe, konkrétan a másodikba.

Marmalade on rye.

Aztán még három dobozos amiből az első, a bevezetésben említett A Face with no name.




 Az ominózus sör kupakja a 496. a sorban.



Folytatásként, hamarosan valamivel.

Árpamaláta ( Pale, Münich, Carafa, Cara ), komló ( Simcoe, Mosaic ), élesztő ( Californi Ale ).
10% V/V
0.33L
Skócia.
Beszerzése: Bakelitbeer fogalmam nincsen a Huffok mennyiségéről.

 Tempest Brewing Co.
Block 11, Units 1 & 2
Tweedbank Industrial Estate
Galashiels
TD1 3RS

Megjegyzések