Pécsi sör prémium barna

A sörgyárat 1848-ban alapította Hirschfeld Lipót, de ekkor még nem Pécsi név alatt fut hanem Hirschfeld S. sörgyár, majd halála követően fia Hirschfeld Leopold vette át. Ide tartozik a Szalon sör márka melyet 1907-ben alkottak meg első ízben és ma is e név alatt gyártják. Ezt követően az 1911-es esztendőben vette fel a Pécsi sör nevet részvénytársaság formájában. Majd a kommunizmus idején államosították, csak 93-ban privatizálták az Osztrák Ottakringer sörgyár személyében. Azt hogy napjainkban milyen tulajdonjogi felállás mellett üzemel nem tudom, de egy biztos, kiváló főzeteket készítenek. Korábban már írtam velük kapcsolatban és még fogok is, első ízben a Pécsi premium pils szűretlen sörük került a poharamba dobozból, de ha nem rohanunk ennyire előre akkor a még nem blogolós korszakomban a kupakjukat már beillesztettem az első keret 61. helyén. Aztán nem is olyan régen ismét a szűretlenük került a poharamba, Az Pécsi dobozból címmel, mert szeretem akárcsak a kifinomult lágerüket. A mai alany barnával a minap futottam össze a búzájukkal egyetemben. Merül fel a kérdés, hogy ők is léteznek üvegben és ha igen akkor a kupakjuk eltérő?


Kétélű illatát engedi a pohár fölé annak savanykás és édes irányú törekvéseivel. Az előbb említett érzet kissé erősebb gondolatok mentén igyekszik kecses vonásaival, még az édes hatása a karamell leiratában követi. Közéjük az árpamaláta gabonás jelleme olvad a pörkölés hozta száraz magvas aláfestéssel. Összeérésükkel csekély szilvás illúzió íródik.







Testének látványa mély bordó színekbe öltözött, feketés árnyalatokkal gazdagítva. Felette erősen tört fehér habfedő képződik mind világos mind sötétebb barna színekkel ködölve. Tartása nem marad soká és hamar illan. 


Nagyon vékony pezsgése hamar lecseng melyből enyhe savassága és egy csipet komló keser hatása érződik ki. Amit ezt leírtam már elő is bukkan az árpamaláta, ugyan játéka nem számot tevő még is kizár mindenkit. 



Igaz csak egy rövid időre és már is csatlakozik a karamell finom ízvilága édeskés világával. Innentől a kortykép folyékonyságának ellenére száraz ízek tükrében tündököl a pörkölésnek köszönhetően aki magvas érzetét is beleadja. 



A korty vége felé kis mértékű édes fokozódás érezhető az eddig olvasott ízek fúziói mellett.
Végezetül némi kávés beütés is ékesíti gazdag ízvilágát így múlása keser édes hatás tükrében hosszúra húzva történik.







Rövidke dobozos kitekintés után visszatérek az eredeti nyomvonalhoz ami a Maisel and Friends üvegtölteteiről szól. 

Árpamaláta, karamellmaláta, festőmaláta, komló, élesztő.
5.8% V/V
13.8° balling
0.5L 
Magyarország


Megjegyzések