Innis & Gunn bourbon barrel scotch ale

A sör ezen esetben kizárólag a szemnek élvezhető mint felirat a címkén, ugyanis tegnap elfogyasztott testvéréhez hasonlóan, íme, Innis & Gunn rum barrel red beer, úgy a mai főzetet is hordóban érlelték.
A maga nemében gazdag ízvilágot szállít a Bourbon whisky mint a hordó egykori lakója, de erőset is kizárva minden más szereplőt a történetből. Skócia és a whisky párosa megkérdőjelezhetetlen, így teljesen érthető, hogy az egyik zászlós hajójuk ez a főzet, ellenben jómagam nem túlzottan kedvelem a whisky ízvilágát. Vissza gondolva sok olyan sört volt szerencsém inni, amik a sörforradalom révén olyan ízesítést hordoztak, hogy szinte teljesen és vagy nagy részben meggátolták a sör szeretett ízeinek kiteljesülését.
Ha már whisky és Bourbon, nevét a Kentucky állambeli Bourbon megyéről kapta, melyet az Egyesült Államok Kongresszusa 1964 május 4.-én ismert el amerikai termékként, azóta szövetségi szabályok szerint lehet csak készíteni.
  • legalább 51% kukoricát tartalmazó gabonapépből kell erjeszteni
  • legfeljebb 80%-os alkoholtartalmúra kell lepárolni
  • legfeljebb 62,5%-os alkoholtartalommal lehet érlelésre hordóba rakni
  • kizárólag új, kiégetett tölgyfahordókban lehet érlelni
  • ha legalább két évig érlelik, akkor megkaphatja a straight előtagot (straight bourbon whisky), ha minden összetevője ugyanabban az államban készült
  • ha 4 évnél kevesebb időtartamig érlelték, akkor fel kell tüntetni, hogy meddig
  • különböző párlatok keveréke akkor lehet bourbon whisky, ha mindegyik párlat teljesíti a fenti követelményeket.
Rövidke kalandozásomat a whisky háza táján kövesse a mai "sör".

A Bourbon keretezi illatát, de nem tömény valójában. Egy sokkal könnyedebb képet vázol aminek csekély alkoholos érzete van ellenben kellemesen édes. Aztán érződik a tölgyfa hordó is és egy komplex gyümölcsösség mely érett, gazdag világot hoz, és ugyan kissé értetlenül állok előtte, de gyönyörű és illik a történetbe. Viszont nem szabad elfelejteni, hogy elvesztette a sörös jegyek támogatását.






Látványában majdnem Bourbonos, igaz sötét az árnyalata az arany kínálta színezetnek, de nem olyan karakteres, ellenben eme sörnek pazar színt biztosít. Habtakarója hófehér, de nem marad soká és hamar illan.


Tompa szénsav és alig érződő savasság a korty kezdetében. Aztán a Bourbon próbálkozik, eleinte nagyon óvatos, de aztán felül múl mindenkit és ezt szó szerint kell érteni mert legigázza a sör világának teljes terjedelmét.


Ebből egy édes és egy savanykás hatás érződik ki, de jól szerepelnek mind a ketten nem kioltva egymás ízre gyakorolt hatását. Talán a tölgy csersavas mivolta mely ízvilágában is érződik egy sokkal enyhébb gyümölcsösséggel karöltve mint amit illatában írtam.


A kortykép lefolyásában fokozatosan erősödik az édes érzet ami a végére kicsit karcos és már abszolút cukros túl teljesítve az élezhető faktort.


Végezetül kezdi levetkőzni pozitív érdemeit torokba markoló enyhe alkoholosság és markáns whiskys felhangok tükrében ami persze messzire kísér a korty végeztével.





Folytatásban visszatérek a klasszikus sörök világába melyet még mindig az Innis & Gunn szállít, de már egy láger képében.

Árpamaláta, komló, élesztő.
6.6% V/V
0.33L
Skócia





Megjegyzések