Elf sörfőzde Krampusz winter ale

Az Elf sörfőzde kínálatából már csak a Krampusz hiányzott ami egy szezonális főzetük. A teljesség igényét tekintve íme a korábban fogyasztott söreik kronológiai sorrendben. Elsőként a Huncutka
majd a  Táltos az Apafej és végezetül a Zegi, illetve volt szerencsém a főzdét is meglátogatni ezen írásom itt olvasható.

Komplex szétívelő illat gyönyörű lebegése uralkodik a pohár felett. A fűszerek dimenziói, a kávé keser és egyben savany jegyei melyekben elvegyülnek az édeskés aláfestések köszönhetően, a gyümölcsös illúzióknak és a maláta érdemi illatjegyeinek. Ehhez társul még egy csekély komló keserű és a fúziók tárháza mely összességében frissítő illatképet alkot tompa édeskés kísérettel.






A pohárban tornyosuló látványa sötét tónusú fekete és mély bordó árnyalatokkal díszített. Habtakarója szép kiállású és tartós társa folyékony testének világos barna színezetével.



Bőséges szénsav fogad a korty nyitányában selymes lefolyással és alig érződő savas kísérettel. Majd azonnal beköszönő fűszeres érzetet kínál széles spektrumú hatásokkal, kezdve az édeskés tompa jegyektől egészen a frissítő érzetekig bezárólag.


Kardamom, csillagánizs, gyömbér, szegfűszeg, jómagam ilyen és hasonló fűszereket vizionál amihez érdemi módon csatlakozik a maláta is. Kezdetben kissé opálos, de fokozatosan finom ívelésű a klasszikus ízvilága gabonás és visszafogottabb magvas tételeivel.


Oly annyira, hogy intenzitásában beéri a fűszerek dominanciáját és lassan felül is múlja azokat. A fűszerek a továbbiakban a háttér stabil részeként kísérnek. A korty kezdetétől abszolút frissítő, üde ízképet tálal, melynek kontúrjait lassan tompítva teret enged egy édeskés aláfestés formálódásának.


A komlót is megemlítendő, nos ilyen fűszerezettség mentén nem biztos, hogy valós keser jegyeit érzem, de a főzet így is bőséges ízkavalkádot produkál. Mert a gyümölcsös illúziók az aszalt szilva vezényletével egy csipet karamell és egy vékony savanykás kíséret még szélesíti ízvilágát.


Az olvasott sorok szépen felépített kerek ízvilágot tálalnak és a végjáték folyamára egy könnyű kortyképet prezentál. Végezetül lecsengése még bedob egy kávés színezetet mely mentén a végtelenbe kísér.


Dokumentáltan 426 kupak alól ittam ki a sört, de ilyennel még nem találkoztam. Itt nem a megszokott 26-os mérettől való eltérését értem, hanem az alsó kialakítását. Innovatív darab.




A folytatást is megemlítendő, egy hazai orosz kollaboráció fog következni.

Árpamaláta, komló, fűszerek, élesztő.
5.8% V/V
0.75l
Magyarország.

Elf kisüzemi sörfőzde
8900 Zalaegerszeg, Hock János út 51.




Megjegyzések