Elf Zegi

Ismételten egy Elf kisüzemi sörfőzde üvegtöltet, amiért külön köszönet M. Szilvia és E. Ferenc közreműködéséért, hogy október 5. napján sértetlenül megkaptam postán, a mellé csomagolt címkékkel egyetemben. Korábban volt szerencsém személyesen is megtekinteni a főzdét, ez a 2018-as esztendőben történt annak 2. hónapjában. Akkori írásom itt tekinthető meg, majd végig ittam magam a szortimentjükön is legnagyobb örömömre. A kronológiát szem előtt tartva, íme a négyes fogat, elsőként a Hangadó saison-t bontottam meg, őt követte a Huncutka witbier, majd a Táltos stout, végezetül pedig az Apafej american pale ale. Létezik egy Krampusz winter ale főzetük is, de szezonális mivoltából adódóan akkor éppen nem volt, ellenben címkéje a gyűjteményem becses darabja, akárcsak az előzőleg felsorolt négy főzet minőségi, dombor nyomott darabjai.
Aztán az elkövetkezendő betű halmazok már az ominózus Zegiről fognak regélni. Nem kisebb dicsőséget hordoz a főzet, mint Zalaegerszeg söre titulus. A teljes megértés érdekében a Zegi eredete a város lakóitól adódott, Zeg volt a köznyelvben Zalaegerszeg beceneve. Itt ragadnám meg kedves barátom a kocsmaturista.hu írásának közszemlére való tételét, mert személye zalaegerszegi gyökerekkel rendelkezik és igen átfogó írást publikált eme sörrel kapcsolatban. Az említett cikk itt olvasható.  Végezetül következzék az én írásom, a helyi belevalóval kényeztető, még címkéjében is autentikus főzetről. 


Friss illatkép kibontakozásába érkezem a pohár fölött, enyhén szúrós, savanykás iránnyal. Ezen érzet megalkotásában a komló is segítőkész szerepet tölt be kopottas játékával. Majd a tökmag, klasszikus, jellegzetes magvas hatás a pörkölés finom kíséretével, aminek köszönhetően kissé édesebb gondolatok is csatlakoznak. Az árpamaláta számomra nem nyílt meg, viszont enyhén engedve a melegedés lehetőségének, fokozódik a tökmag térhódítása, visszaszorítva a savanykás kezdet aláfestését. 




Pohárba érkező teste már opálos látványt nyújt mély, sötétebb színezetű narancsos árnyalatokkal. A rajta képződő habsapkája vékony réteget alkot hófehér színével és sietősen távozik. 




Könnyed kimért szénsavval nyit enyhe savas lecsengéssel folytatva. Majd a tökmag kezd dominálni, egyenlőre visszafogottabb érzettel maga mellé karolva a pörkölés adta kellemes jegyeket.


Ezen dominancia az elkövetkezendő kortyok tükrében továbbra sem kezd totális térhódításba, szépen körvonalazódik egy egészséges középutat járva.



Hatása alapvetően fakó savanykás, illetve vékony édeskés alapokra épül. Mellette a komló keserűje is jelentkezik nem számottevő hatásfokával. 



Majd az árpamaláta már a kortykép második felében egy kicsúcsosodó édes megnyilvánulás mentén megtöri a komló keser érzetét. A maláta gabonás mivoltát tárja fel előttem valahol a tökmag szintjén.



A végére összeállnak az ízek, a komló is felzárkózik utat engedve citrusos világának, de nem túlnőve a tökmag ízvilágán. Finom fúzióval múlatják a kortykép hosszú, összetett ízképét, amivel messzire kísérnek.

Aztán mutatnám azokat a bizonyos címkéket, mert anyagában is minőségi és egyaránt látványában is. Mintázata a régmúlt helyi hímzési motívumokat mutatja, dombor nyomott elemekkel gazdagítva. A címkegyűjtők legnagyobb örömére, könnyen lehámozhatóak az üvegről.  






  Majd a Zegi kétfajta üvegtöltetre való címkéje.



A folytatást illetően maradok hazánk határain belül. 


Árpamaláta, búzapehely, komló, pirított tökmag, élesztő.
5.7% V/V
0.33L-0.75L
Magyarország
 8900 Zalaegerszeg Hock János út 51.
 Elf kisüzemi sörfőzde


Megjegyzések